Weź miodu praśnego… Dawne i współczesne przepisy piernikarskie
Najstarszy znany przepis na piernik toruński pochodzi z 1725 roku i zaczyna się słowami „Weź miodu praśnego…”. Znajduje się on w wydawnictwie zatytułowanym „Compendium medicum auctum…, to iest krótkie zebranie i opisanie chorób, ich rożności, przyczyn, znaków, sposobów do leczenia”.
Na wystawie chcemy zaprezentować różnorodności wybranych receptur na ciasto z dodatkiem przypraw korzennych oraz poszukać odpowiedzi na pytanie: jak dawniej smakował piernik? Gromadzone i przechowywane w toruńskich zbiorach muzealnych i bibliotecznych książki kucharskie pozwalają na odtworzenie dawnych, czasem zapomnianych przepisów. Część z nich zaprezentowana zostanie na wystawie.
Wernisaż odbędzie się w Muzeum Toruńskiego Piernika (Strumykowa 4), 24 marca (piątek), o godz. 17.00.
Więcej: www.muzeum.torun.pl/aktualnosc-1-372-wez_miodu_prasnego_dawne_i_wspolczesne.html